Rehberlik

masterstudy_placeholder

Bilim İnsanı Özel Öğretim Kursu, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi, öğrencilerin en başta kendilerini tanımalarına ışık tutarak öğrencilerin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmak, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı, yaratıcı bireyler olarak kendini gerçekleştirme süreçlerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Öğrencilerin olumlu ve güçlü yönlerini ortaya çıkarıp geliştirmeyi hedeflemektedir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Biriminde Hangi Hizmetler Sunulmaktadır?

“Kendini Gerçekleştirme” ilkesini benimseyen Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Birimimiz, öğrencilerimizin de bu ilkeden hareket etmeleri, ilgi ve yeteneklerini geliştirerek iç görü kazanmaları ve farkındalıklarını artırmaları için çok yönlü bireysel ve grup rehberlik çalışmalarını temel almaktadır. Bu düşünceden hareketle yaptığımız çalışmalar:

  • Öğrencilerimizin, kendilerini sağlıklı ifade edebilmeleri ve diğer insanları anlayabilmeleri için doğru iletişim becerileri kazanabilmelerine yardımcı olmak,
  • Kendisiyle barışık bir birey olması, sorumluluk bilinci ve karar verme becerilerinin güçlendirilmesi için öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine yardımcı olmak,
  • Öğrencilerimizin yaş ve psikososyal gelişim özelliklerini dikkate alarak öğrencilerimize danışmanlık yapmak,

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri Birimimiz, öğrencilerimizin süreçte yanlarında olarak okul ile iş birliği içerisinde çalışmalarımıza destek olan velilerimizi bilgilendirmeyi amaçlar. Bunu ise veli toplantıları, bireysel veli görüşmeleri ile sağlar. Psikolojik danışma ve Rehberlik Birimi tüm öğrencilerin velileri ile düzenli olarak belli aralıklarla yüz yüze ya da telefon ile öğrencinin gelişimi hakkında görüşmeler yapmaktadır.

Öğrenciye daha iyi yardımcı olmak amacıyla öğretmenlerle iş birliği içerisinde öğrencinin gelişimini izlemektedir. Öğrencinin öğrenme stillerine ve ihtiyaçlarına yönelik öğrenci ile bire bir görüşerek öğrenciye özgü program hazırlamakta ve süreçte takip etmektedir.

Psikolojik Danışma, bireylerin kişisel, sosyal, akademik ve mesleki konularda gelişimlerini desteklemek, karar verme süreçlerine yardımcı olmak ve var olan problemlerinin çözümüne katkı sağlamak amacıyla uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen bir gelişim sürecidir. Bu nedenle özellikle sınav sürecinde yer alan öğrencilerimize bu süreçte nasıl ilerlemeleri gerektiği ile ilgili yollar göstermek ve sınav kaygılarına yönelik onlara yardımcı olmak amaçlanmaktadır.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir, Ne Değildir?

  • PDR, kişinin var olan sorunlarına çözüm üretme, sorunların çözümü konusunda öğüt verme ya da telkinde bulunma mercii değildir.
  • PDR, kişinin var olan sorunlarının ve çözüm yollarının farkına varmasına, sorunlarıyla baş etmesine ve potansiyelini ortaya koymasına yardımcı olan güvenli bir alandır.
  • Sadece derin ve ciddi duygusal problemleri olan kişilere yönelik değildir. Kişisel, sosyal ve akademik alanların herhangi birinde başa çıkamadığı problemi olan, kendini tanıyıp farkındalık kazanmak isteyen ve kişisel gelişimini devam ettirmek isteyen herkes içindir.
  • Psikolojik danışman, danışanı yargılayan ya da belirli bir fikri kişiye dayatmaya çalışan kişi değildir.
  • Psikolojik danışman danışana, düşüncelerine ve sorununa önyargısız ve objektif bir şekilde yaklaşır. PDR, bireye tek yönlü olarak doğrudan yapılan bir yardım değildir. PDR, psikolojik danışman ve öğrencinin karşılıklı saygı, hak, sorumluluk iş birliğine dayalı bir ilişkidir.
  • PDR, bireyin sadece duygusal yanı ile ilgilenmez. PDR, bireyin akademik, sosyal, mesleki ve duygusal alanlarının tümüyle ilgilenir.
  • PDR, her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir. PDR, sınırlılıkları olan bir hizmetler bütünüdür.